m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
Image Alt

Durmitor

Durmitor je planina i nacionalni park u Crnoj Gori. Proglašen je nacionalnim parkom davne 1952. godine a park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjona Komarnice. Prostire se na površini od 39 000ha.

Ime Durmitor potiče od keltskih riječi ˝dru mi tore˝ što u prevodu na naš jezik znači ˝planina puna vode˝.

17. januara 1977. godine rijeka Tara i njen kanjon uvršteni su na listu “Čovjek i biosfera”, a 4. septembra 1980. godine u sklopu Nacionalnog parka “Durmitor” proglašeni su za “Svjetsku baštinu prirodnih dobara UNESCO-a”.

Šta mislite da vas povedemo u ovu planinsku avanturu? Vaše je samo da odlučite!

Najviši vrh Durmitora je Bobotov kuk ( 2523m ). Nepregledni reljef Durmitora čini prostrana visoravan na 1500m nadmorske visine presječena dubokim kanjonskim dolinama a sa nje se uzdižu impozantni planinski vrhovi od kojih je 48 preko 2000m.

Izuzetnoj ljepoti ovog planinskog masiva neizrecivo doprinose i 18 ledničkih jezera, u narodu nazvane ˝gorske oči˝, od kojih je najpoznatije a mozda i najljepše Crno jezero. Po bogatstvu flore i faune, zastupljenosti preko 1300 različitih vrsta biljaka, sa velikim brojem endemičnih vrsta Durmitor predstavlja ogromnu prirodnu vrijednost i trajnu inspiraciju naučnicima i ljubiteljima prirode.