prašuma perućica

PERUĆICA

PRAŠUMA PERUĆICA

U podnožju Maglića, sa strana okružena Volujakom i Snježnicom, nalazi se izuzetan prirodni biser - najveći i najočuvaniji prašumski rezervat u Evropi, Perućica.

Prašuma, koju zovu još i ˝pluća Evrope˝, prostire se na oko 1500ha površine. Živi svijet Perućice izražen kroz vegetaciju je veoma raznovrstan i bogat. U okviru ovog strogog prirodnog rezervata, zaštićena su, pored šumskih sastojina bukve, jele i smrče, jos i sastojine subalpske bukve, čiste ili sa planinskim javorom, subalpske smrče, te vegetacija bora krivulja i planinska travnjačka vegetacija. O bogatstvu prašume svjedoči i to da je registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja i preko 1000 vrsta zeljastog bilja.

Veoma nepristupačan teren prašume sačuvao je mnoštvo endemičnih primjeraka biljnih i životinjskih vrsta. U srcu prašume nalazi se preko 70m visok vodopad Skakavac što prašumi daje posebnu vizuelnu ljepotu. U prašumu se smije ući samo uz pratnju vodiča. Ukoliko sebe smatrate ljubiteljem prirode, sa sigurnošću vam možemo reći da je obilazak ove predivne i jedine prašume u Evropi ispunjenje sna svakog prirodnjaka.

Dođite da je prođemo zajedno!

Potrebno vam je više informacija o Perućici? Kontaktirajte nas:


 

 
Skype
raftingcentertrivodenice

Viber
+387 65 584 754
Pratite nas: